Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Ekstrakty CO2 - czym są, rodzaje, zalety i zastosowanie

Ocena (0 / 5,00)
Czym są ekstrakty CO2 i jak są pozyskiwane?
 
Ekstrakty CO2 są produktami pochodzenia naturalnego, które pozyskuje się nowoczesną metodą ekstrakcji nadkrytycznym dwutlenkiem węgla (ang. Supercritical Carbon Dioxide (CO2) Extraction). Dwutlenek węgla (CO2), jako jeden z najbezpieczniejszych rozpuszczalników, jest nietoksyczny i obojętny dla naszego organizmu. Dzięki temu dwutlenek węgla jest naturalną alternatywą dla rozpuszczalników organicznych stosowanych w celu pozyskiwania surowców kosmetycznych pochodzenia roślinnego. 
Do produkcji ekstraktów CO2 ECOSPA używany jest wysokiej czystości naturalny CO2 pochodzenia wulkanicznego. W normalnych warunkach dwutlenek węgla jest bezwonnym, bezzapachowym gazem. W trakcie używania specjalistycznego sprzętu do ekstrakcji CO2 w stanie nadkrytycznym, dwutlenek przechodzi w formę płynną zachowując właściwości gazu. Ciekły CO2 działa jako rozpuszczalnik dla naturalnych składników obecnych w surowcach roślinnych. Po uzyskaniu ekstraktu, dwutlenek węgla odparowuje i nie jest obecny w składzie końcowego produktu.
 
 
 
 
Rodzaje ekstraktów CO2
 
W naszej ofercie znajdziesz trzy rodzaje ekstraktów CO2:
1) Ekstrakty całkowite, czyli ekstrakty CO2, które zawierają w składzie wszystkie lipofilowe (rozpuszczalne w tłuszczach) składniki, które udaje się uzyskać za pomocą ekstrakcji nadkrytycznym CO2. Ekstrakty całkowite swoim charakterem i składem bardziej przypominają oleje roślinne, ponieważ zazwyczaj zawierają w składzie tylko niewielką ilość substancji lotnych, które są charakterystyczne dla olejków eterycznych. To dlatego ekstrakty całkowite są bezzapachowe lub mają tylko delikatnie wyczuwalny zapach charakterystyczny dla rośliny, z której są pozyskiwane. Do ekstraktów całkowitych należą:
2) Ekstrakty selektywne, czyli ekstrakty CO2 zawierające w składzie głównie składniki lotne, charakterystyczne dla olejków eterycznych. Ekstrakty selektywne mają intensywne, wyczuwalne zapachy. Powinno się je stosować w dość niskich stężeniach. Do ekstraktów selektywnych należą:
3) Roztwory ekstraktów CO2 w oleju nośnikowym. W ofercie ECOSPA znajdziesz dwa roztwory ekstraktów CO2 w oleju nośnikowym (ekologicznym oleju słonecznikowych):
 
Zalety ekstraktów CO2 
 
Ekstrakcja nadkrytycznym dwutlenkiem węgla zapewnia najlepszą jakość, świeżość i czystość końcowego produktu. Zaletami ekstraktów CO2 jest m. in.:
1) Brak wpływu podwyższonej temperatury i tlenu na wrażliwe składniki ekstraktów. W trakcie produkcji ekstraktów CO2 surowiec roślinny nie jest poddawany wpływowi podwyższonych temperatur (jak np. w trakcie destylacji olejków eterycznych parą wodną), nie jest narażony też na negatywny wpływ tlenu. Dzięki temu ekstrakty CO2 zachowują w składzie nawet te substancje, które są wrażliwe na podwyższoną temperaturę i podatne na utlenianie. 
2) Dłuższy termin ważności. Ekstrakty CO2 mają dłuższe terminy ważności niż odpowiednie oleje lub olejki eteryczne. Przykładowo: olej z owoców rokitnika ma termin ważności 18 miesięcy od daty produkcji, z kolei termin ważności ekstraktu CO2 z owoców rokitnika to 5 lat. Olej z pestek granatu jest ważny przez 12 miesięcy od daty produkcji, ekstrakt CO2 z nasion granatu - 2 lata od terminu produkcji. Termin ważności olejku kadzidłowego (Carteri) to 2 lata od terminu produkcji, ekstrakt CO2 kadzidłowy (Boswellia carteri) jest ważny przez 5 lat od daty produkcji. 
3) Przyjemniejszy zapach. Ekstrakty CO2 zawierające w składzie głównie lotne substancje posiadają bardziej czysty, świeży zapach. Selektywne ekstrakty CO2 lepiej odzwierciedlają zapach rośliny, z której są pozyskiwane niż tradycyjne olejki eteryczne.
4) Bardziej nasycone kolory. Metoda ekstrakcji CO2 nadkrytycznym dwutlenkiem węgla pozwala uzyskać z surowca roślinnego wysokie stężenie substancji odpowiadających za kolor ekstraktu (m. in. karotenoidów). 
5) Intensywne działanie nawet w niskim stężeniu. Ekstrakty CO2 są bogate w substancje aktywne, dlatego nawet w niskich stężeniach wykazują odpowiednie właściwości kosmetyczne.
Wadą ekstraktów CO2 jest ich wysoka cena, spowodowana wysokim kosztem specjalistycznego sprzętu używanego do produkcji tego typu produktów.
 
 
Zastosowanie ekstraktów CO2 w kosmetykach naturalnych DIY
 
Ekstrakty CO2 stają się coraz bardziej popularnymi składnikami kosmetyków, przede wszystkim tych naturalnych i ekologicznych z wyższej półki cenowej. Liczne zalety tych produktów powodują, że są one wybierane jako bardziej jakościowe zamienniki olejków eterycznych i olejów roślinnych. 
Ekstrakty CO2 znajdują zastosowanie w domowych kosmetykach:
  • do pielęgnacji twarzy - w serum olejowych, w kremach, w lekkich emulsjach, w maseczkach, w żelach do mycia i piankach
  • do pielęgnacji włosów - w szamponach, odżywkach, maskach, mieszankach do olejowania, wcierkach i preparatach do zabezpieczania końcówek włosów
  • do pielęgnacji ciała - w żelach pod prysznic, w balsamach, w musach do ciała, w okładach, peelingach
  • do pielęgnacji dłoni i stóp - w peelingach, kremach, balsamach, sprayach, płynach do kąpieli, w preparatach do wzmocnienia paznokci itd.
Ekstrakty CO2 należące do ekstraktów selektywnych mogą być stosowane w zabiegach domowej aromaterapii, a także jako składniki oliwek do masażu aromaterapeutycznego.
W trakcie tworzenia receptury na kosmetyki DIY z ekstraktami CO2 pamiętaj o dostosowaniu odpowiedniego stężenia w produkcie końcowym. Informacje na temat zalecanych stężeń podajemy w opisie każdego produktu. Jeśli zamierzasz wykonać emulsję z ekstraktami CO2, dodawaj ekstrakty dopiero po schłodzeniu kosmetyku do temperatury 40 st. C.
 
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj